Bivirkningene Omtale Gjengangeren Horten 21. nov. 2016

Gjør klart for litt rock på Stallen

Noen bivirkninger

 

poet og musiker: Jan Hagen i aksjon på scenen i 2006.foto: bjørn nilsen

  
Det er en god tid nå for å gjøre opp musikalske regnskap. En gjeng rutinerte Hortens-musikere gjør det med en hyllest til en lokal poet.
må man regne med

Bivirkningene kaller gjengen seg, og de som kan og kjenner Hortens musikkhistorie godt, vet med en gang at da må det ha noe med Jan Hagen å gjøre. Riktig! Bivirkningene er ene og alene konstruert for å framføre Jan Hagens tekster på en rockescene. Det skjer i regi av jazzklubben 26. november. Og kanskje blir det en reprise eller to litt senere også.

På Roskilde

– Det startet på Roskilde Festival for et par år siden, forteller Wictor Faanes til Gjengangeren.

– Inkludert i den store hortensgjengen som alltid drar nedover i begynnelsen av juli, er det også musikere, selvsagt. Spørsmålet ble etter hvert stilt, skal vi ikke gjøre noe med alle Jan Hagens fine rocketekster – og toner? Så ble vi, midt ute på Dyrskueplassen foran hovedscenen, en dag enige om å gjøre en greie. Sette sammen et band kun basert på Hagens ord – og Per Christensen musikk.

– Sånn ble det, og nå er vi snart klare med en helaftens konsert med Bivirkningene på Stallen, smiler Faanes.

– Gode tekster

Jan Hagen, som døde i 2014, var som veldig mange i Horten vet, en lokal musiker, poet, forfatter og politisk aktivist. Han var fra starten av sentral i Frosk og Magasinfrosk. Jan Hagen spilte alene på den første Hortensfestivalen – og den siste med «Fønix Café». Han ga også ut flere bøker, og i 2006–2007 startet han bandet «Jan Hagen og Bivirkningene» der musikken ble bygget rundt hans tekster. Og det er der historien fortsetter nå.

– Nemlig, så holder vi noe av det Jan skrev levende, sier Per Christensen. Per var en nær venn av Jan Hagen, spilte med han i flere tiår – og opp gjennom årene har han satt musikk til de fleste av tekstene som skal spilles av Bivirkningene lørdag.

– Jans tekster er knallgode, de fleste av dem som skapt for rock, presiserer Per.

– Men musikken Per har laget er da også veldig bra, det synes i hvert fall vi i Bivirkningene, tilføyer Wictor Faanes smilende. Slår vi det sammen bør det jo bli ganske greit, da.

Tekst og musikk

Ved sine tangenter styrer Per Christensen bandet rolig og tilsynelatende kontrollert under øvingene.

– Både tekster og musikk har rot i menneskenes indre kamper og alternativmiljøer på 60-, 70- og 80-tallet. Det hele er en god blanding av ska, reggae, viser, blues og rock, forklarer Per.

Og i sitt eget sanghefte, «Bivirkningene», tilføyer bandet at; – Lytter du godt finner du igjen elementer fra både Bob Dylan, The Doors, Frosk, Madness, Tramteatret – og Fønix Café for å nevne noe.

Noen kjenner sikkert godt til flere av tekstene allerede, og de som ikke gjør det, ja de kan bruke tekstheftet som følger med konserten på Stallen. Trykket i et mikroskopisk opplag og rikt illustrert med tegninger signert Anders Kaardahl.

På Falkensten

Bivirkningene har tatt oppgaven alvorlig, og har vært på «høydetrening» de siste månedene for å finpusse formen foran konserten.

– Men nå er vi vel også klare, etter totalt to år med øving håper jeg, sier Faanes.

Bandet har holdt til i Falkensten studio, som ligger i driftsbygningen på Falkensten Bruk.

– Dette er og har vært et ypperlig sted å øve, sier Faanes.

Og for dem som ikke vet det, så består årets utgave av Bivirkningene av seks lokale, stødige og rutinerte musikere, nemlig; Per Christensen (tangenter), Wictor Faanes (gitar), Eystein Moen (gitar), Stein Hast (trommer), Espen Harbek (bass) og Helge Skatvedt (sang).

Da er det bare å gjøre seg klare til et spennende møte med «Doktor Mystisk», «Hvem du er», «Mona», «Elias Romani» og «Jeg ha’kke gjort noe gærnt». For å nevne noen av sangene du får høre på Stallen i slutten av denne uka.

 

By | 2017-08-31T18:23:25+00:00 August 31st, 2017|Omtale|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment